Topo kaatoi Namikan täydellä Stakilla voittaakseen Suomen mestaruuden: U17 Koripallo

Torpan Pojat kaatoi Helsingin NMKY:N koripallon alle 17-vuotiaiden kolmannessa ja ratkaisevassa finaalissa lukemin 76-70 jatkoajan jälkeen tiistai-iltana. Mestaruus ratkesi täydellä Malmin Palloiluhallilla Helsingissä.

Suuresti odotettu finaalisarja oli alkanut Lauantaina Töölön Kisahallilla. Ikäluokan hallitseva mestari NMKY kaatoi silloin Topon lukemin 64-60. Peliä oli katsomassa peräti 950 henkiloä

Sunnuntaina Malmilla mestaruus oli katkolla Namikalle. NMKY varoitti ennen peliä, että Malmin Palloiluhallilla ei välttämättä riittäisi paikkoja katsojille. Lopulta, vajaa 400 katsojaa kuitenkin mahtui täydelle MPH:lle. 2007-syntynyt Julius Ansamaa johti NMKY:tä 26 pisteellä, mutta Topo kuitenkin taisteli, ja voitti äärimmäisen tiukan pelin lukemin 63-60.

Ennen tiistain peliä oli siis tiedossa se, että mestaruus ratkeaa Malmilla. Arki-illasta huolimatta stadikka oli jälleen täynnä.

HNMKY voitti viime vuoden Suomenmestaruuden vakuuttavasti, häviämättä yhtään ottelua. Topo ei ylettänyt edes neljän parhaan joukkoon. NMKY:n tähtipelaajien, Jelani Towan ja Olavi Suutelan lähtö kuitenkin avasi mahdollisuuden muille joukkueille iskeä. Yksi joukkueista oli Topo, joka oli kerännyt lisää pelaajia kautta varten, kuten entisen Namikalaisen, Eino Urpolan. Valmennukseen oli myös tuotu kaksi suomenmestaruutta Sykin kanssa voittanut Aleksi Keijonen. Topo päätti kauden neljännellä sijalla, ja voitti semifinaaleissa selvästi runkosarjaykkösen BC Nokian.

Ratkaiseva kolmas finaalipeli alkoi Topon hallinnassa. Puoliajalla ero oli 11 pistettä. NMKY kuitenkin laittoi puolustuksen toisella puoliskolla kuntoon, ja Leo Gudayn, Rasmus Kausten, ja Julius Ansamaan tärkeät korit toivat Namikan tasalukemiin 66-66. Topolla oli viimeinen hyökkäys. Rasmus Pendolin pelasi syötön korin alle vapaalle Lauri Liesmalalle, joka ei pystynyt viimeistelemää, mutta häntä rikottiin. Liesmala missasi kuitenkin molemmat vapaaheitot. Rasmus Kausteella oli mahdollisuus voittaa suomen mestaruus Namikalle, mutta hänen kolkki ei osunut.

Jatko-ajalla Topo karkasi. Liesmala heitti kolkin, Topon paras pistemies Christian Blomfelt (26 p.) viimeisteli, ja NMKY ei saanut palloa koriin. Patrik Taipaleen hyppyheitto iski eron seitsemään, kun aikaa oli jäljellä vain 40 sekunttia ja peli alkoi olla ohi. Leo Gudayn viimeisteltyään kaksi nopeata Lay-uppia, oli Namika kuitenkin takaisin pelissä. Kauste ei kuitenkaan osunut kolkissa, ja Ferenc Uotila upotti ratkaisevat kaksi vapaaheittoa, jotka toivat Topolle suomen mestaruuden, lukemin 76-70.