SALAINEN TAPPAJA: Miten Energiajuomat Vaikuttavat Nuoria

Uudet tutkimukset osoittavat että energiajuoma Red Bull sattaa vaikuttaa lasten ja nuorten aivojen kehitykseen. Tutkimuksen on julkaissut Amerikkalainen National Institutes of Health.

Nämä uudet tutkimukset ovat lisänneet lääkäreiden huolestusta. Terveyden ja Hyvinvointilaitoksen ruokavalion asiantuntija Tuomo Murto kertoi Ylelle, “uudet tutkimukset huolestuttaa, sillä tiedämme jo että moni nuori juo aivan liikaa energiajuomia”.

Aivojen kehityksen vauriot eivät ole ainoa terveyshaitta joka johtuu energiajuomista. Rytmihäiriöt ja levottomuus ovat myös vakavia ongelmia.

Keskimäärainen nuori juo jopa 2,5 l energiajuomaa viikossa, joka on tutkijoiden mukaa yli tuplasti yli turvallisen määrän.

Toistaiseksi energiajuomien juomiseen ei ole paljon muita rajoituksia paitsi ne jotka yksityiset yritykset asettavat. Moni vanhempi valittaa jo siitä ettei kaupoilla ole pakkokieltoa myydä energiajuomia lapsille. “Se huolestuttaa minua paljon”, Anni Herlinen kommentoi.

Energiajuoma yhtiöt tienaavat jopa miljardeja vuodessa, ja viime vuonna Red Bullin tuotannonjohtaja Tuomas Purojärvi ilmoitti “ei se meidän ongelma ole”, puhuessaan energiajuomista.