Ylikomisario Jari Taponen on valittu Vuoden Poliisiksi

Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitoksesta on valittu Vuoden Poliisiksi 2020. Taposen virallinen tehtävänimike on Helsingin ennalta estävän toiminnon johtaja.

Päätoiminen “nuorisopoliisi” Taposesta tuli vuonna 2015, jolloin poliisilaitoksen johto huomasi ennalta estävän toiminnan tarpeet. Hän aloitti vuonna 2015 nuorisopoliisi työnimellä ensimmäisenä ja silloin ainoana nuorisopoliisina Helsingin poliisilaitoksella. Yksin koko kaupungin EET -kentän hahmottaminen koulupoliisin näkökulmasta oli haasteellista.

Joka syksy Taponen kiertää kaupungin kouluissa pitäen luentoja, joilla käsitellään esimerkiksi vahingonkorvaus- ja rangaistusasiat. Tunneilla puretaan auki muun muassa huume, varkaus, vahingonteko, pahoinpitely, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus tapauksia esimerkkeineen. Edelleen luennoilla käydään läpi nettimaailmaa, päihteisiin ja mopoilua liittyviä asioita. Apuna käytetään hyviä ja ajankohtaisia esimerkkejä kaupungista ja omista kokemuksista.

Taponen tutustuu myös säännöllisesti koulukäyntien yhteydessä koulujen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmiin yhdessä rehtoreiden ja muun henkilökunnan kanssa. Tarvittaessa annetaan vinkkejä ja neuvontaa.

Kaikkiaan EET- toiminnassa tavattuja, kohdattuja ja valituksen kohteena on ollut vuosittain noin 13000–17000 ihmistä.

Ylikomisario Taponen seuraa myös laittoman aktivismin maahanmuuttoon, erityisesti pakolaisille kohdistuvaa toimintaa. Hän on pitänyt pakolaisille luentoja rikoksen torjunnasta kaupungissa teemalla.

Vuosien aikana hän on saanut luotua vahvan verkoston kaupunkiin ja kaupungin ulkopuolelle omassa tehtäväpiirissään. Taponen on osoittanut, että koulujen, sosiaalitoimen, muiden viranomaisten ja järjestöjen ihmisten kanssa on helppo hoitaa asioita, kun tuntee heidät henkilökohtaisesti.

Taponen uskoo, että jos nuori on tavannut poliisin useamman kerran hyvissä merkeissä, se vähentää ikäviä tapauksia. Ja jos ikäviä asioita tapahtuu on niitä helpompi selvittää, kun tuttu poliisi on asioiden selvittäjänä.